Studentenkot in Antwerpen

Antwerpen staat bekend als één van de grotere universiteitssteden van België. Heel wat binnenlandse, maar ook buitenlandse studenten schrijven zich ieder jaar in bij één van de vele universiteiten en hogescholen die de stad Antwerpen te bieden heeft. Omwille van zijn groot aanbod aan studierichtingen, en goede internationale beoordelingen, kan het onderwijs in Vlaanderen op heel wat steun rekenen van buitenaf. Hierdoor dient de Stad een groot aantal jongvolwassenen te huisvesten gedurende het academiejaar. Voor heel wat mensen kan de zoektocht naar een studentenkot klinken als, zoeken naar een speld in een hooiberg. Het internet staat vol met verschillende zoekertjes en uitgebreide informatie, waardoor het zoeken naar een geschikt studentenkot in Antwerpen een erg moeilijke opdracht lijkt. Graag hadden we jou hierbij geholpen door het geven van enkele handige tips.

Waarom kies je voor een studentenkot?

Heb je de keuze gemaakt om verder te studeren in Antwerpen, maar woon je net iets te ver weg van de Antwerpse Universiteit of Hogeschool waar jij jouw opleiding wenst te volgen, dan kan je ervoor kiezen om ‘op kot te gaan’, zoals men dat in Vlaanderen verwoord. Vaak is de afstand tussen jouw woonplaats en de locatie van de academische instelling te ver van elkaar verwijderd, waardoor trein-of autoritten niet haalbaar zijn. Het zou ook kunnen, dat je er zelf voor kiest om een studentenkot te huren, omwille van persoonlijke redenen, zoals vrijheid of betere tijdsindeling. Niets is makkelijker dan maar enkele minuten wandelen, fietsen of treinreizen van jouw school verwijderd te zijn. Het spaart heel wat tijd uit, dat je kan spenderen aan je studies. Daarnaast kan het ook makkelijk zijn om dichtbij te wonen voor het organiseren van groepswerken. Een andere reden dat aan de basis van jouw keuze zou kunnen liggen, is de gezelligheid dat wonen met leeftijdsgenoten met zich meebrengt. Je hoeft niet iedere avond alleen te eten, je kan samen delen in de kosten van ontbijt, tussendoortjes, middag-en avondmaal, en je krijgt er meteen enkele goede vrienden bij.Studentenkamer, appartement of studio

Moderne gemeubelde studio te huur in Antwerpen

Studentenkamer, appartement of studio als student huren

Wanneer men spreekt over ‘op kot gaan’, heeft men het over een student dat tijdens zijn studiejaren een woonst huurt in de stad van de academische instelling waar hij ingeschreven is. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur kan je kiezen om een studentenkamer, studio of appartement te huren gedurende deze periode. Zowel de prijs, als de voorzieningen hangen af van deze keuze.

Bij een studentenkamer zal je een kamer huren waar je zowel leeft, als slaapt. Eten doe je in de gemeenschappelijke keuken met de andere studenten uit het gebouw. De badkamer is ook gemeenschappelijk, en zal dus gedeeld worden.

In het geval van een studio huur je een kamer, waar je leeft en slaapt, dat voorzien is van een kleine wasplaats en kitchenette. Interesse in een studio? Bekijk dan de studios te huur in Antwerpen.

Ga je ‘op kot’ en kies je voor een appartement, dan heb je alle voorzieningen bij de hand. Je woonst zal bestaan uit meerdere kamers met een eigen keuken, badkamer, leefruimte en slaapkamer. Dit is de duurste optie.

Hoe kies je het juiste studentenkot?

Het kiezen van een studentenkot dat bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huurprijs, locatie, staat van het pand en eventueel de medehuisgenoten.

Locatie

Iemand dat een studentenkot huurt, wenst geen al te grote afstanden af te leggen, dit kost onnodig veel tijd. Daarom is het voor velen erg belangrijk om in de buurt van de schoolcampus een kot te vinden. Aangezien deze koten erg gegeerd zijn onder de vele studenten, kan je er best snel bij zijn. Hoe eerder je start met je zoektocht naar een geschikt kot, des te groter de keuze die je hebt. In dit stadium heb jij de touwtjes in handen, en ben je in de mogelijkheid verschillende koten te bezoeken, prijzen te vergelijken en een studentenkot op maat te vinden dat volledig overeenstemt met jouw wensen. Kies je voor een studentenkot dat verder verwijderd is van de schoolcampus, dan kan openbaar vervoer een belangrijke must zijn. Denk maar aan een goede tram- of busverbinding, tussen de verschillende stadswijken en districten.

Studentenkoten zijn meestal gesitueerd in het centrum van de stad, vlakbij de verschillende schoolcampussen en uitgaansbuurten. Enkele populaire wijken voor dit soort huisvesting zijn:

  • Dam;
  • Kipdorp;
  • Italiëlei;
  • Paardenmarkt.

Maar ook in andere districten van Antwerpen kan je enkele studentenkoten terugvinden. Wilrijk doet het bijvoorbeeld erg goed in dit segment, omwille van het feit dat hier ook een grote universiteitscampus gelegen is.

Prijs van een studentenkot

De huurprijs van een studentenkot wordt in de eerste plaats bepaald door vraag en aanbod. Wanneer er veel vraag is naar een studentenkot, en het aanbod bijna volledig werd verhuurd, zullen de prijzen van de overige woonsten automatisch stijgen. Daarnaast hangt de prijs ook af van de voorzieningen. Huur je enkel een kamer met een wastafel, dan zal de prijs hiervan lager liggen, dan wanneer je ervoor kiest een studio of appartement te nemen. Ook de staat van het gebouw en de grootte van de woonst zijn mede bepalend. De gemiddelde maandelijkse huurprijs in de stad Antwerpen bedraagt zo’n 350 euro voor een studentenkamer, 445 euro voor een studio en 545 euro voor een appartementje.

Inrichting van het kot

De staat waarin het kot zich bevindt bepaalt niet alleen de prijs, maar ook jouw keuze, om al dan niet die specifieke woonst te huren gedurende jouw studieperiode. De ene persoon verkiest net iets meer luxe dan de andere. Dit is volledig persoonlijk, alleen jij kan hierover beslissen. Wil je als student snel geinstalleerd zijn, kies dan voor het huren van een gemeubelde studio of kot. Let bij de bezichtiging goed op de inrichting en de staat van het kot. Ook kan je best kiezen voor een kot met dubbele beglazing, zodat jouw stookkosten niet te hoog oplopen. Een brandalarm dient ook aanwezig te zijn, kijk dit goed na alvorens je een beslissing neemt.

Waar start jouw zoektocht?

Het internet wordt overspoeld met tal van vastgoedzoekertjes, bij het huren van een studentenkot in Antwerpen is dit niet anders. Aangezien de vraag vaak groter is dan het aanbod, is het aangewezen om je zoektocht snel van start te laten gaan. Op deze manier heb je een grotere keuze, en ben je in de mogelijkheid kieskeuriger te zijn. Gedurende de maanden mei, juni en juli, gaan de meeste studenten op zoek naar een kot. Aangezien in mei alle koten vrijkomen, kan je best dan beginnen met zoeken. Ga zeker eens langs bij de Antwerpse Hogeschool en Universiteit waar je je wenst in te schrijven. Zij hebben een huisvestingsdienst en willen jou zeker een handje helpen. Zoek je liever zelf naar een geschikte woonplaats op de privé-markt? Ook dat kan, via tal van websites, forums, of gewoonweg op straat, kom je al een heel eind verder.

Welke verplichtingen heb je als huurder

  • Betalingsplicht

Je houdt er best rekening mee dat maximaal 3 maanden voor de start van de huurovereenkomst, je als huurder een huurwaarborg dient te betalen. De borg omvat maximaal 2 maanden huur, exclusief het verbruik van water, elektriciteit en telecommunicatie. Het bedrag zal op een geblokkeerde rekening geplaatst worden gedurende de volledige huurperiode. Het bedrag cash overhandigen is niet toegestaan. Blijkt op het einde van de huurperiode dat jij als huurder schade hebt berokkend aan de woonst, dan zal de schade geraamd worden en van jouw huurwaarborg worden afgetrokken. Daarnaast spreekt het voor zich dat je de huur en huurlasten maandelijks betaalt, gedurende de ganse periode van de huurovereenkomst. De huurlasten mogen enkel jouw persoonlijke verbruik van water, elektriciteit en telecommunicatie omvatten. Andere eventuele kosten dienen in de huurprijs te worden opgenomen.

  • Betrekken als een goede huisvader

Je zorgt te allen tijde goed voor een goed onderhoud van het kot. Dit doe je zowel voor jezelf, zodat je steeds in een aangename omgeving kan verblijven, maar ook voor de verhuurder. Kleine herstellings- en onderhoudsklussen zullen voor jouw rekening zijn, grotere herstellingen of het vervangen van een defect toestel, zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder, tenzij hij kan aantonen dat je zelf de schade hebt veroorzaakt.

  • Meldingsplicht

Dit is een zeer belangrijke verplichting die je hebt als huurder t.o.v. de verhuurder en houd je best zo goed mogelijk in de gaten. Kom je erachter dat er schade is aan het kot ten aanzien van de verhuurder, zorg er dan voor dat je dit zo spoedig mogelijk aan de verhuurder meldt, zodat hij actie kan ondernemen. Verergert de schade, aangezien jij dit te laat hebt doorgeven aan de verhuurder, dan is hij in de mogelijkheid jou de schade te laten betalen. Om dit te voorkomen kan je best extra oplettend zijn in zulke situaties.

  • Afleveringsplicht

De huurovereenkomst loopt automatisch af na de einddatum dat in het contract vermeld staat. De verhuurder kan jou in geen enkel geval het studentenkot langer laten huren dan dat vooraf schriftelijk afgesproken werd. Jij verlaat de woonst in dezelfde staat als vooraf. Je zorgt ervoor dat je alles netjes achterlaat en jouw persoonlijke spullen meeneemt. Samen met de verhuurder zal je een uitgaande plaatsbeschrijving opmaken om latere discussies te vermijden. Hierin wordt het volledige kot opnieuw beschreven. Eventuele beschadigen worden vermeld en indien gewenst, gefotografeerd. De ingaande en uitgaande plaatsbeschrijvingen worden naast elkaar gelegd en vergeleken. Wordt er schade vastgesteld in het kot, dat er voor de start van jullie huurovereenkomst niet was, dan zal dit worden afgetrokken van jouw betaalde huurwaarborg. Houd zeker een oogje in het zeil dat je het resterende bedrag correct terugkrijgt.

Hoe ziet het huurcontract van een studentenkot eruit

Samen met de verhuurder bespreek je de periode waarin jij het studentenkot huurt. Dit wordt schriftelijk vastgelegd in het huurcontract. De overeenkomst loopt automatisch af, je hoeft het contract dus niet op te zeggen. Als huurder ben je wel in de mogelijkheid vroegtijdig op te zeggen:

  • vóór de inwerkingtreding van het huurcontract, op voorwaarde dat dit 3 maanden voor de start van de overeenkomst schriftelijk wordt medegedeeld;
  • na het beëindigen van jouw studies, mits een opzegtermijn van 2 maanden;
  • bij het overlijden van één van jouw ouders, mits een opzegtermijn van 2 maanden.

De verhuurder mag in geen geval de overeenkomst vroegtijdig opzeggen, let hier dus goed op. Zorg er ook steeds voor dat alle mondelinge afspraken op papier worden vastgelegd om discussies te voorkomen.

We wensen jou alvast heel erg veel plezier met jouw zoektocht naar een geschikt studentenkot in Antwerpen dat helemaal overeenstemt met jouw wensen en voorkeuren.