Kamer te huur in Antwerpen

Heb je beslist om het aankomende academiejaar in Antwerpen te studeren, en wil je graag een kamer huren? Dan kan je best zo snel mogelijk van start gaan met jouw zoektocht naar je toekomstige woonplaats gedurende deze periode. De bruisende stad Antwerpen heeft een ruime keuze aan studentenkamers, wat de zoektocht er natuurlijk niet makkelijker op maakt. Met behulp van onderstaande gids proberen we jou wegwijs te maken in het aanbod aan studentenkamers in Antwerpen.

Welk type studentenbetrekking wil je?

Vooraleer je van start gaat met het vergelijken van studentenkamers, kan je best eerst voor jezelf uitmaken welk type kot je wenst te huren. Zo heb je de mogelijkheid tussen een appartement, studio of kamer. Elk type bevindt zich in een andere prijsklasse en beschikt telkens over meer of minder voorzieningen. Maak je de keuze om een studentenkamer te huren, dan zal je heel wat geld kunnen uitsparen ten opzichte van de andere koten.

Welke voorzieningen heeft een studentenkamer

Het woord ‘studentenkamer’ omschrijft perfect wat je je bij deze woongelegenheid mag voorstellen. Je zal één kamer huren waarin je de slaapkamer, leefruimte, en eventueel een spoelbak kan terugvinden. Heel wat koten worden gemeubeld verhuurd. De prijs hiervan zal lichtelijk verschillen met die van een niet bemeubelde kamer. Wens je eten klaar te maken, dan kan je dit doen in de gemeenschappelijke keuken, meestal op de benedenverdieping. Ook de badkamer wordt gedeeld bij studentenkamers. Je leert automatisch heel wat nieuwe mensen kennen door samen te koken en te eten. Heb je nood aan wat rust? Dan trek je je terug op je kamer. Wens je liever wat gezelschap? Meng je dan tussen je mede huisgenoten en trek er eventueel samen eens op uit.

Onder welke prijsklasse valt de studentenkamer

Afhankelijk van de locatie waar de kamer gelegen is, de grootte ervan, en de voorzieningen die aanwezig zijn, kan de prijs wel wat verschillen. Je kan best rekening houden met een gemiddelde maandelijkse huurprijs van 390 euro. Sommige koten zullen dit als all-in huurprijs nemen, anderen kiezen ervoor de huurprijs lager te houden, maar wel extra huurlasten aan te rekenen. Let er steeds op dat dit enkel jouw eigen verbruik van water, elektriciteit, gas en telecommunicatie omvat. Hiervoor zullen de huisbazen maandelijkse voorschotten vragen. Dit zal gemiddeld een 30 à 60 euro per maand bedragen. Verbruik je meer dan gemiddeld, dan kan het zo zijn dat je bij de eindafrekening zal moeten bij betalen.

Op welke locaties in Antwerpen kan je een studentenkamer vinden

De stad Antwerpen beschikt over tal van studentenkamers, voornamelijk in de klassieke universiteitsbuurt. Maar ook enkele andere wijken in Antwerpen zijn erg hip geworden onder de studenten. Denk maar aan ’t Eilandje, Theaterbuurt, Nationalestraat, Zuid en Middelheim. Dit is te danken aan de goede verbinding tussen de kamers en de universiteiten en hogescholen. Voor studenten is het erg belangrijk dat de academische instelling makkelijk te voet of via het openbaar vervoer te bereiken is. Daarnaast zijn de buurten ook niet ver verwijderd van enkele leuke uitgaansgelegenheden, die voornamelijk erg gekend zijn onder de jongvolwassenen. Hierdoor spaar je niet alleen tijd uit voor en na schooltijd, maar ook hoef je niet al te lange afstanden af te leggen in je vrije tijd. We kunnen stellen dat in alle Antwerpse wijken de markt van studentenkamers erg goed vertegenwoordigd wordt, en je absoluut een kamer vindt dat overeenstemt met jouw wensen en financiële situatie. Ook het district Wilrijk met postcode 2610 doet het goed, hier kan je heel wat studentenkoten terugvinden. Dit fenomeen is voornamelijk te wijten aan de aanwezigheid van Campus Drie Eiken, van de Universiteit van Antwerpen.

’t Eilandje (2000)

Een heel gezellige en hippe buurt, vlakbij de kaaien. Naast bezienswaardigheden zoals het MAS en het Brouwershuis, vind je hier ook heel wat kleine restaurantjes en barretjes terug, die het goed doen bij jongvolwassenen. Ook in Park Spoor Noord kan je met vrienden even uitblazen en eventueel picknicken. Daarnaast zijn Campus Spoor Noord en Campus Ellermanstraat van de Artesis Plantijn Hogeschool hier gelegen.

Theaterbuurt (2000)

In de theaterbuurt is altijd wel iets te beleven voor zowel jong als oud. Kam alle kleine winkelstraatjes uit opzoek naar de leukste koopjes, de lekkerste lunchplekjes of bezoek één van de verschillende theaters waar Antwerpen rijk aan is. Blaas je liever even uit en scherm je je graag af van de drukte dat de stad met zich meebrengt? Spendeer dan enkele uurtjes in de Botanische tuin en kom helemaal tot rust. Ook in deze buurt zijn heel wat campussen terug te vinden van verschillende hogescholen, wat de omgeving populair maakt onder studenten.

Zuid (2000)

Een artistieke buurt dat vooral bij creatievelingen in de smaak zal vallen. Met zijn rijk aanbod aan musea en alternatieve restaurants, is ’t Zuid in Antwerpen een wijk dat je echt eens bezocht moet hebben. Ook hier zijn heel wat hogescholen terug te vinden. Ideaal om een studentenkamer te huren, mocht jouw campus hier gesitueerd zijn.

Middelheim (2020)

Net iets buiten het centrum zijn nog enkele campussen van zowel universiteiten als hogescholen terug te vinden. Middelheim is de meest rustige en groene studentenbuurt waar je terecht kan komen. Mocht je graag eens een hapje gaan eten in het centrum van de stad, of met vrienden afspreken die er een studentenkamer huren, dan kan je makkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. De wijk beschikt over een goede verbinding met het centrum via bus of tram.

Voor welke periode kan je een kamer huren

Als student heb je steeds de keuze tussen twee opties, een contract dat loopt gedurende jouw volledige studieperiode, of een contract van korte duur. Ongeacht de keuze die je maakt let je best op dat de accommodatie waarin je verblijft voldoet aan een goede woonkwaliteit en brandveiligheid. Kijk er ook steeds op toe dat alle afspraken die je maakt tussen jou en de verhuurder, te allen tijden schriftelijk worden vastgelegd om later eventuele discussies en onenigheden te vermijden. Dit is voor beide partijen beter.

Huren voor volledige studieperiode

Is je effectieve woonplaats te ver verwijderd van de academische instelling waar jij bent ingeschreven? Heb je nood aan de nodige vrijheid? Kan je je thuis niet goed concentreren op je studies? Of wil je graag op je eigen benen leren staan? Dan heb je uiteraard een kamer nodig gedurende deze periode. Omwille hiervan kan je samen met de verhuurder de exacte periode afspreken waarin jij de kamer wenst te huren. Dit wordt schriftelijk vastgelegd in het huurcontract. Loopt de periode af, dan vervallen alle verplichtingen tussen jou en de verhuurder. Hij kan jou niet opleggen langer te blijven huren. Wens je zelf voor een langere periode te blijven? Dan zal het oorspronkelijke huurcontract eerst dienen af te lopen, alvorens je een nieuw contract kan opstellen. Dit fenomeen werd in het leven geroepen als extra bescherming voor jou, als student.

Huren voor korte periode

Woon je thuis gedurende het academiejaar en kies je ervoor om jezelf gedurende deze periode steeds met de auto of het openbaar vervoer naar school te verplaatsen, dan hoef je geen studentenkot te huren voor het ganse academiejaar. Het zou wel kunnen dat je het niet ziet zitten om tijdens de blok- en examenperiode steeds deze afstand af te leggen. Dit zorgt ervoor dat je onnodig veel tijd verliest in het heen en weer reizen. Om deze reden bestaan er contracten van een kortere periode. Je hebt de mogelijkheid een studentenkamer te huren om slechts deze termijn te overbruggen. Zo kan je al vanaf 1 week een kamer huren. Hiervoor zal je zo’n 77 tot 140 euro per week kwijt zijn, afhankelijk van de voorzieningen, ligging, grootte en staat van de kamer. Ideaal om een korte periode elders te verblijven.

Tips bij de zoektocht naar kamers in Antwerpen

Begin tijdig met zoeken

Antwerpen is een bekende studentenstad, zowel jonge mensen uit België, als uit het buitenland maken de keuze om hier te studeren. Dat wil zeggen dat het beschikbare aanbod snel inkrimpt. Zorg dat je er vroeg bij bent en op tijd start met het zoeken naar een geschikte kamer. Op deze manier kan je kiezen uit een groter aanbod en zal je sneller iets vinden dat volledig overeenstemt met jouw voorkeur. In mei komen de meeste kamers vrij, het is aangewezen om dan te starten met je zoektocht. Het kan ook interessant zijn om te wachten tot na de herexamens, het aantal kamers zal beperkter zijn, maar de prijzen daarentegen heel wat interessanter.

Maak steeds een plaatsbeschrijving op

Het is aangewezen om zowel een intredende, als uittredende plaatsbeschrijving op te maken. Voor aanvang van je huurperiode maak je een document op, waarin de kamer volledig wordt beschreven. Zowel de inboedel, de gebruikte materialen, als de eventuele gebreken worden erin opgenomen. Loopt je huurtermijn af, maak je opnieuw zo’n document. Dit heeft als voordeel dat men bij het beëindigen van het huurcontract, jou niet onterecht kan beschuldigen van het berokkenen van schade in de kamer. Beide documenten worden met elkaar vergeleken, zodat je precies weet of de desbetreffende schade al aanwezig was bij de start van de huurperiode of niet. Blijkt uit het document dat de schade toegebracht werd gedurende jouw huurtermijn, dan zal dit worden afgetrokken van je betaalde huurwaarborg.

Ga na of er een huisreglement is

Sommige koten hebben een huishoudelijk reglement opgenomen in de huurovereenkomst, of als bijlage toegevoegd. Lees dit steeds goed na vooraleer je je huurovereenkomst tekent. Je zal alle richtlijnen dienen te volgen, dus zorg ervoor dat je ook bereid bent ze na te leven. Is dit niet het geval, dan kan je best verder zoeken naar een andere studentenkamer die jou meer ligt. Aanpassingen zijn namelijk niet mogelijk. Enkele zaken die in een huisreglement kunnen worden opgenomen zijn het maximaal gebruik van de douches, richtlijnen over het ontvangen van bezoek en een eventuele avondklok.

Kies de kamer zorgvuldig

Veel mensen maken de fout om het eerste kot dat ze bezoeken meteen te huren. Er zijn heel wat aspecten die een invloed hebben op jouw keuze. De huurprijs is één van deze zaken, maar ook de ligging is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je je goed voelt in de buurt waar je je bevindt. Het is de bedoeling dat je hier gedurende een lange periode verblijft, dan kan je je maar beter op je gemak voelen. Het kan ook erg handig zijn om een simulatie van de totale kost te maken. Niet enkel de huurprijs, maar ook de maandelijkse lasten en je leefgeld horen bij deze kost. Vergelijk dus goed alle totaalbedragen van alle koten, vooraleer je een beslissing neemt. Haast en spoed zijn zelden goed. Zoek je als student toch iets groter dan een kamer, dan kan je op deze pagina zoeken naar gemeubelde studios te huur.